Sekt nebo šampaňské? Zaperlete před přáteli a naučte se rozeznávat šumivá vína

Sekt, šampaňské, prosecco, crémant nebo cava. Ztrácíte se při výběru šumivého vína? Na první pohled se může zdát, že na to, abyste se vyznali ve spleti druhů bublinek, potřebujete minimálně dva vysokoškolské diplomy. Opak je ale pravdou. Odborně mají jednotný název – jakostní šumivá vína. A způsobů výroby také není mnoho.

Prvním z nich je takzvaná Charmatova metoda, kdy víno podruhé kvasí ve větších nerezových nádobách. Tak se získávají lehčí a svěžejší typy šumivých vín. Další metodou je tzv. šampaňská neboli klasická. V tomto případě kvasí víno přímo v lahvích a každý produkt se tak stává jedinečným. Nápoj má plnější chuť, pro název je pak rozhodující místo původu a výběr odrůd.

Zdroj: ihned.cz

You may also like...